Κατά την ακρόασή της, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager τοποθετήθηκε αναφορικά με την ατζέντα για μία Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή. Κατά την εισήγησή της, η Vestager επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει περισσότερο σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, αλλά να εστιάσει στον εαυτό της και της αξίες της, ενώ υποστηρίζει πως «ο ανταγωνισμός, μολονότι ζωτικός για μία ακμάζουσα οικονομία, δεν επαρκεί και πρέπει να δημιουργηθεί μία Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική».

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος επανέλαβε το πλάνο της για μία «Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών», η οποία θα προάξει την αξιοπιστία των ψηφιακών πλατφόρμων, ενώ παράλληλα τόνισε την δέσμευσή της να εξασφαλίσει δίκαιη φορολόγηση εντός της Ένωσης.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσαν ερωτήματα στην Vestager πάνω σε ζητήματα όπως το πώς σκοπεύει να επισπεύσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις εντός της ενιαίας αγοράς, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε Ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνιστούν τους Αμερικανικούς κολοσσούς, καθώς και εάν η ίδια σκοπεύει να προχωρήσει πέρα από την επιβολή προστίμων, πιέζοντας λόγου χάρη, την διάλυση εταιρικών κολοσσών. Επισήμαναν επίσης τις δυσκολίες που η εκτελεστική αντιπρόεδρος θα αντιμετωπίσει στην εφαρμογή της ατζέντας της για την διασφάλιση του ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση ανάπτυξης ψηφιακών επιχειρήσεων.

 

Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20190926IPR62263/hearing-of-executive-vice-president-designate-margrethe-vestager

Επιμέλεια: Φώτης Λαχανάς