Στο προσκήνιο του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων Η.Π.Α. και Κίνας έχει περιέλθει η τεχνολογία. Ειδικότερα, οι δύο χώρες συγκρούονται αναφορικά με τον κινεζικό κολοσσό Huawei που κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για κλοπή εμπορικών μυστικών, απάτη και κατασκοπεία για λογαριασμό της Κινεζικής κυβέρνησης, ενώ ακόμη και οι σύμμαχοι των Η.Π.Α. είτε έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην δραστηριότητά της είτε έχουν προβεί σε σχετικές διακηρύξεις.

Η διαμάχη πρόκειται ουσιαστικά για το νέο δίκτυο 5G, το οποίο θα συνδέει κάθε συσκευή ασύρματα και θα έχει ταχύτητες έως και 20gbps. Το δίκτυο θα αξιοποιήσει τις παλιότερες συνδέσεις 4G, ωστόσο λόγω της μικρότερης εμβέλειας του σήματός του, θα χρειαστεί πληθώρα νέων πομπών. Εν τούτοις, η ευρύτητα του εν λόγω δικτύου αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του, καθώς το καθιστά ευάλωτο σε κακόβουλες επιθέσεις, δολιοφθορές και κλοπές δεδομένων. Μία πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελεί η μέθοδος της κρυπτογράφησης των πληροφοριών, που θα προστατεύσει τόσο τους χρήστες όσο και τους παρόχους. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη από το μποϊκοτάζ της Huawei, οι Η.Π.Α. φαίνονται να ανησυχούν για την ανάμειξη και τον στενό έλεγχο του Πεκίνου επί του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα της Huawei, φοβούμενες ότι αυτή λειτουργεί ως αναμεταδότης πληροφοριών.

 

Πηγή: https://www.technologyreview.com/s/612874/the-real-reason-america-is-scared-of-huawei-internet-connected-everything/?utm_source=linkedin&utm_campaign=site_visitor.unpaid.engagement&utm_medium=tr_social

Επιμέλεια: Φώτης Λαχανάς