Η κατηγορία αυτή των βίντεο αποτελούν τροποποιημένες εικόνες ατόμων σε τοποθεσίες και σκηνές που δεν έχουν βρεθεί. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο αλγόριθμος να υπολογίσει τις διαφορετικές εκφράσεις και την άρθρωση των λέξεων ενός υποκειμένου για να μπορέσει να είναι πιο πειστικό το υλικό. Είναι μια νέα τεχνολογία που συνεχώς μεταβάλλεται και αναβαθμίζεται και πολλές εταιρίες έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τις τροποποιημένες εικόνες, αλλά κάθε φορά που φανερώνονταν σφάλματα, οι επίδοξοι χειριστές κατάφερναν να δημιουργήσουν όλο και περισσότερο προηγμένα βίντεο που έκαναν όλο και πιο δύσκολο τον εντοπισμό του ψεύτικου υλικού.
Η αναγνώριση τους μπορεί να γίνει μέσα από την παρατήρηση. Το βασικό ελάττωμα των deepfakes είναι ότι τα μάτια των υποκειμένων που αντικατοπτρίζονται δεν ανοιγοκλείνουν, καθώς δεν βρίσκονται εύκολα εικόνες που το υποκείμενο να έχει κλειστά τα μάτια του. Σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι διαχειριστές των αλγορίθμων αυτών παραλείπουν άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως την αναπνοή.
Το νεότερο πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει είναι το «Alamo’s program». Οι αλγόριθμοι αυτοί συνδυάζουν τεχνογνωσία από τα συστήματα κυβερνοχώρου, συστήματα πληροφοριών, θεωρητικής βιολογίας και βιοφυσικής. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην δυνατότητα “συμπίεσης” από τη μια, και στην σποραδική κωδικοποίηση αλγορίθμων από την άλλη. Όσον αφορά τη δυνατότητα συμπίεσης, αναγνωρίζεται ότι σε ένα deepfake δεν υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες όσο νομίζουμε, καθώς κάποια στοιχεία επαναλαμβάνονται για να δημιουργηθεί μια εικόνα. Επομένως η δομή της επαναλαμβάνεται. Στην περίπτωση της σποραδικής κωδικοποίησης ή αλλιώς ένα “παιχνίδι ταυτοποίησης”. Κατ’ ουσίαν, έχουμε δύο ειδών εικόνες: τις ψεύτικες και τις αληθινές. Ο αλγόριθμος αυτός εξετάζει την deepfake εικόνα σύμφωνα με τα δύο σετ αυτά και βγάζει ένα πόρισμα για το εάν αυτή η εικόνα χαρακτηρίζεται περισσότερο από την ψεύτικη ή την αληθινή εικόνα.
Ο στόχος του προγράμματος αυτού αφορά κυρίως ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς είναι δυνατόν να τροποποιηθούν δορυφορικές εικόνες και να φανεί ότι ένα κράτος κινητοποιεί ίσως πυρηνικά όπλα και έτσι να δημιουργηθεί διεθνής κρίση.
Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά
Αρχική πηγή: https://www.wired.com/story/these-new-tricks-can-outsmart-deepfake-videosfor-now/