Ύστερα από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να καταβάλλει δύο πρόστιμα ύψους 200.000€ το καθένα. Σύμφωνα με καταγγελίες, μολονότι μερικοί συνδρομητές του ΟΤΕ είχαν εγγραφεί στο μητρώο αντιρρήσεων, εξακολουθούσαν να είναι αποδέκτες τηλεφωνημάτων από άλλες εταιρείες που προωθούσαν προϊόντα και υπηρεσίες. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πέραν τούτου, επέβαλε και δεύτερο πρόστιμο στον ΟΤΕ, καθώς οι συνδρομητές δεν είχαν την δυνατότητα να απεγγραφούν από τις λίστες αποδεκτών μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου λόγω τεχνικού σφάλματος. Κατόπιν υπόδειξης της Αρχής, από τις λίστες αυτές διεγράφησαν περίπου 8.000 συνδρομητές που είχαν ασκήσει το δικαίωμα της διαγραφής από το 2013 και έπειτα, ενόσω δηλαδή το τεχνικό αυτό σφάλμα είχε παραμείνει σε ισχύ.

Ο ΟΤΕ, αναφορικά με τις υποδείξεις της Αρχής, τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας πως τα προβλήματα ήταν συστημικά και αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Το πρώτο πρόστιμο οφειλόταν στο ότι δεν γινόταν αποδεκτή η ακύρωση αιτήματος φορότητας των συνδρομητών, ενώ το δεύτερο αφορούσε στην μη δυνατότητα απεγγραφής των συνδρομητών από το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας. Ωστόσο, όπως αποφάνθηκε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι παραβιάσεις του ΓΚΠΔ οφείλονταν σε αμέλεια, ενώ ο υπεύθυνος επεξεργασίας του ομίλου ήταν πλήρως συνεργάσιμος με την Αρχή όταν ενημερώθηκε για αυτές.

 

Πηγή: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3386414/prostima-400-000-euro-ston-ote-apo-tin-arxi-prostasias-dedomenon-prosopikou-xaraktira

Επιμέλεια: Φώτης Λαχανάς