Ο Δρ. Τζόνυ Ράιαν,  ο Υπέυθυνος των Επιχειρησιακών Σχέσεων και Πολιτικών της Brave, αφορμώμενος από τον ΓΚΠΔ, απηύθυνε καταγγελία κατά της Google για την παραβίασης του Άρθρου 5 (1β) «Περιορισμός του Σκοπού» το οποίο υποχρεώνει τους οργανισμούς να συλλέγονται τα δοθέντα από τους χρήστες δεδομένα για καθορισμένους, ρητούς και νόμιμους σκοπούς και δεν υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία κατά τρόπο ασύμβατο προς τους σκοπούς αυτούς.

Ύστερα από άρνηση της Google να απαντήσει ρητά στις ερωτήσεις που της κατατέθηκαν, η έκθεση «Inside the Black Box» εξετάζει διαφορετικά έγγραφα γραμμένα από τα ίδια άτομα της Google. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κατέδειξε ότι ο κολοσσός ακολουθεί την τακτική «Δεδομένα Ελεύθερα-για-όλους» (Data Free-for-all), όπου συλλέγει δεδομένα μέσω ιστοσελίδων, εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων για δικούς της σκοπούς.

Αυτή η τακτική σίγουρα δημιουργεί κρίση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και ζητήματα ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός αυτός δημιουργείται διότι η Google έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει πολλά προσωπικά δεδομένα ταυτόχρονα από διαφορετικές αγορές και στη συνέχεια να δημιουργεί μονοπώλιο και εμπόδια στην είσοδο σε νέες αγορές άλλων ανταγωνιστών.

Η καταγγελεία αυτή έχει τη δυνατότητα:

  1. Η Google πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αυτόματα τη συγκατάθεση των χρηστών σε όλα της τα προϊόντα
  2. Δεν έχει η δυνατότητα να ομαδοποιεί τα αιτήματα για συγκατάθεση για διάφορους σκοπούς επεξεργασίας
  3. Χάνει το μη νόμιμο προτέρημά της από την διασταύρωση και χρήση προσωπικών δεδομένων
  4. Οι πολίτες μπορούν πλέον να αποσύρουν την συγκατάθεσή τους

Διαβάστε αναλυτικότερα: https://brave.com/google-internal-data-free-for-all/#blackbox

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά