Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και ιδρύματα υποχρεώνουν τους εργαζομένους ή τους μαθητές να εργαστούν από τα σπίτια τους, κάτι το οποίο συμβάλλει στη προστασία των πολιτών από την διάδοση του νέου κορονοϊού, αλλά συνάμα αυξάνει τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.
Οι χάκερς βασίζονται σε δύο βασικά πράγματα: στο αδύναμο δίκτυο του σπιτιού και στο άγχος του κόσμου για τον ιό. Από τη μία, η κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της τείχη προστασίας και αλγορίθμους που να προστατεύουν τα αρχεία της, αλλά η έκθεσή τους μέσω αδυνάμων VPN, τα θέτει σε κίνδυνο. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το παράθυρο, οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία τόσο εταιριών, όσο και των εργαζομένων.
Από την άλλη, όπως υπογραμμίζει και ο ΠΟΥ, το άγχος και ο πανικός που επικρατεί για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό, δημιουργεί μια πληθώρα από phishing emails τα οποία αποστέλνονται σε απελπισμένους χρήστες του διαδικτύου, παριστάνοντας επίσημες αρχές.
Οι καλύτερες πρακτικές είναι να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής του νέου αυτού τρόπο εργασίας (μέσα από ασφαλές VPN, αξιολόγηση κινδύνου και παροχή συσκευών από την ίδια την επιχείρηση) είτε από την άμεση ενημέρωση του ίδιου του εργαζομένου.
Δείτε πως μπορεί να προστατευτεί η επιχείρησή σας αναλυτικά
Φαίη Λαχανά