Η έρευνα διεξήχθη από το Kaspersky Lab και καταδεικνύει όλες τις κακόβουλες δραστηριότητες που εντοπίστηκαν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων χρηστών. Οι ειδήμονες εστίασαν στις πιο συνηθισμένες πρακτικές:
Droppers: κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται και διατίθενται εύκολα. Χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο για να αποκρυφτεί ο αρχικός κακόβουλος κωδικός που ενσωματώνεται στο σύστημα.
Επιθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κινητών: είναι μια μέθοδος κοινωνικής μηχανικής μέσω SMS όπου στη συνέχεια η ίδια η συσκευή αποτελεί τον φάρο διανομής του κακόβουλου λογισμικού. Ο ιός χρησιμοποιώντας την «Υπηρεσία Προσβασιμότητας» υπεισέρχεται στην συσκευή και οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Αυτή η τακτική του επιτρέπει να κάνει μεταφορές χρημάτων αυτοβούλως.
Adware: ο χρήστης δεν γνωρίζει ποια εφαρμογή έχει κατέβει και έχει προκαλέσει την εμφάνιση διαφημίσεων σε τυχαίες στιγμές. Στη χειρότερη περίπτωση, οι κώδικες αυτοί θα ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις του συστήματος.
Υποκλοπή κρυπτο-νομισμάτων: τα κινητά τηλέφωνα εύκολα μολύνονται από αυτούς τους ιούς και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τον χρήστη της συσκευής.
Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά
Δείτε ολόκληρη την έρευνα: https://securelist.com/mobile-malware-evolution-2018/89689/