Η έρευνα διεξήχθη από το Kaspersky Lab και καταδεικνύει όλες τις κακόβουλες δραστηριότητες που εντοπίστηκαν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων χρηστών. Οι ειδήμονες εστίασαν στις πιο συνηθισμένες πρακτικές:

  1. Trojan Droppers, που έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τον εντοπισμό τους
  2. Επιθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κινητών τηλεφώνων
  3. Εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κυβερνοεγκληματίες
  4. Εφαρμογές «adware»

Droppers: κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται και διατίθενται εύκολα. Χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο για να αποκρυφτεί ο αρχικός κακόβουλος κωδικός που ενσωματώνεται στο σύστημα.

Επιθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κινητών: είναι μια μέθοδος κοινωνικής μηχανικής μέσω SMS όπου στη συνέχεια η ίδια η συσκευή αποτελεί τον φάρο διανομής του κακόβουλου λογισμικού. Ο ιός χρησιμοποιώντας την «Υπηρεσία Προσβασιμότητας» υπεισέρχεται στην συσκευή και οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Αυτή η τακτική του επιτρέπει να κάνει μεταφορές χρημάτων αυτοβούλως.

Adware: ο χρήστης δεν γνωρίζει ποια εφαρμογή έχει κατέβει και έχει προκαλέσει την εμφάνιση διαφημίσεων σε τυχαίες στιγμές. Στη χειρότερη περίπτωση, οι κώδικες αυτοί θα ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις του συστήματος.

Υποκλοπή κρυπτο-νομισμάτων: τα κινητά τηλέφωνα εύκολα μολύνονται από αυτούς τους ιούς και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τον χρήστη της συσκευής.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Δείτε ολόκληρη την έρευνα: https://securelist.com/mobile-malware-evolution-2018/89689/