Κακόβουλο λογισμικό WinPot: από ΑΤΜ σε «κουλοχέρη»

Οι εγκληματίες έχουν βρει τρόπο να κλέβουν τα μηχανήματα ΑΤΜ μέσω του λογισμικού «WinPot» το οποίο στη μορφή του φαίνεται λες και κάποιος παίζει με κουλοχέρη και το τζάκποτ είναι να βγάλει ο εγκληματίας όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά διαθέτει το μηχάνημα. Στο μηχάνημα εμφανίζεται ένα παράθυρο όπου διαθέτει επιλογές ποσών για «ανάληψη» και ο εγκληματίας επιλέγει το υψηλότερο και πατάει την επιλογή «spin» και το λογισμικό βγάζει τα χρήματα. Οι ειδικοί ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει ένα μονάχα κακόβουλο λογισμικό, αλλά διαφορετικά μεταξύ τους με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Οι εγκληματίες στην προσπάθειά τους να βγάλουν χρήματα, μπορούν να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους χρήστες των ΑΤΜ. Μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν κρυφές κάμερες, ψεύτικα πληκτρολόγια και άλλες συσκευές για να υποκλέψουν κωδικούς καρτών.

Τρόποι προφύλαξης

  1. Ενεργοποιείστε την επιλογή να λαμβάνετε μηνύματα στο κινητό σε περίπτωση που υπάρξει μετακίνηση χρημάτων του λογαριασμού σας
  2. Χρησιμοποιείστε ΑΤΜ που θα είναι δύσκολο από εγκληματίες να εκμεταλλευτούν
  3. Σταθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στο μηχάνημα και καλύψτε με το χέρι σας το πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό.
  4. Παρατηρήστε το ΑΤΜ για οτιδήποτε ύποπτο

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή: https://www.kaspersky.co.uk/blog/winpot-atm-jackpotting/15399/