Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα κυνερνοασφάλειας και η ευθύνη που εμπίπτει σε όλα τα υποκείμενα είναι ζωτικής σημασίας. Τα παιχνίδια πλέον διαθέτουν κάμερες και δυνατότητα ηχογράφησης, τα οποία μεταδίδονται μέσω διαδικτύου και clouds, τα οποία είναι εκτεθιμένα  στην υποκλοπή και την παραβίαση. Από την άλλη, οι εφαρμογές εντοπίζουν τις κινήσεις, τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των υποκειμένων και πιθανόν η τακτική αυτή θα ακολουθήσει τα παιδιά ολόκληρη τη ζωή τους.

Το ρίσκο υπάρχει πάντοτε, όταν έχουμε να κάνουμε με το λεγόμενο «Internet of Things». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για κάθε συσκευή η οποία συνδέεται στο διαδίκτυο, από κινητό και υπολογιστή, μέχρι και smart watches, συστήματα ασφαλείας και συστήματα παρακολούθησης βρεφών. Πολλά από αυτά μπορούν να συνδέονται και με παιχνίδια των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα παραπάνω είναι μη ασφαλή, καθώς έχουν προεπιλεγμένους κωδικούς (ή και όχι σε κάποιες περιπτώσεις) κάνοντας εύκολο σε έναν χάκερ να συνδεθεί με τη συσκευή.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί μια οικογένεια, είναι να συμπεριφέρεται ως μια επιχείρηση: να διεξάγεται αξιολόγηση ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη τα ρίσκα που έχει η χρήση κάθε συσκευής σε σχέση με την αξία της ιδιωτικότητας των παιδιών. Η κωδικοποίηση των παιχνιδιών και η απενεργοποίηση της ηχογράφησης ή της κάμερας από τα παιχνίδια αποτελούν σωτήριες τακτικές για τα παιδιά, αφού οι γονείς έχουν τον έλεγχο των εφαρμογών και των παιχνιδιών των παιδιών τους.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή: https://www.cnbc.com/2018/11/23/connected-toys-privacy-risks.html