Ως χρήστες του Διαδικτύου έχουμε την τάση να αφήνουμε ψηφιακά ίχνη και προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε επιτήδειους, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτούν. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν όλους εκείνους που δεν επιθυμούν πλέον να βρίσκονται online και να κρατήσουν χαμηλό προφίλ στο Ίντερνετ:

  1. Διαγραφή από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Όλες οι πλατφόρμες (Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram) διαθέτουν στις ρυθμίσεις τους επιλογές για την ολοκληρωτική διαγραφή των λογαριασμών και των προσωπικών δεδομένων. Αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εργοδοτών, προτού προσλάβουν κάποιον, ελέγχουν την δραστηριότητα τους στο Διαδίκτυο για να δημιουργήσουν μια εικόνα για εκείνον. Έλεγχο πραγματοποιούν και οι Τράπεζες. Οπότε στις ρυθμίσεις λογαριασμού των πλατφόρμων που χρησιμοποιείτε, αναζητήστε για την επιλογή που λέει «Απενεργοποίηση Λογαριασμού και Δεδομένων»
  2. Διαγράψτε παλαιούς λογαριασμούς: Αναμφισβήτητα όλοι μας έχουμε κάνει εγγραφή σε ιστοσελίδες που πλέον δεν χρησιμοποιούμε και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξανά. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο όλες αυτές τις ιστοσελίδες και τις πλατφόρμες και διαγράψτε τους λογαριασμούς. Εάν δεν είναι δυνατόν να το επιτύχετε εσείς, μπορείτε είτε  να στείλετε αίτημα στον διαχειριστή της ιστοσελίδας/πλατφόρμας είτε να χρησιμοποιήσετε ιστοσελίδες που είτε επί πληρωμή είτε αμισθί, μπορούν να διαγράψουν οι ίδιες τα προσωπικά σας δεδομένα (π.χ https://abine.com/deleteme/, https://www.deseat.me/)
  3. Κάντε απεγγραφή: Στα email μας, όλοι έχουμε εισερχόμενες αλληλογραφίες με προσφορές, με ενημερώσεις για προϊόντα κ.τ.λ. Διαγράψτε το email σας από τη λίστα των εταιρειών αυτών, και το τελικό βήμα είναι να διαγράψετε το ίδιο το email σας. Υπάρχουν πάροχοι υπηρεσιών email που σας διασφαλίζουν από τη συλλογή δεδομένων και την επιτήρηση.
  4. Το μέλλον: Σαφώς δεν γίνεται να βρισκόμαστε ολοκληρωτικά εκτός Διαδικτύου, αλλά υπάρχουν μικρά βήματα που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε σε αυτό
  • Να κάνουμε χρήση ψευδώνυμου και εάν είναι αναγκαία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προσέχουμε τις ρυθμίσεις λογαριασμού (να είναι όλες προσωπικές)
  • Να χρησιμοποιούμε ανώνυμη μηχανή αναζήτησης (π.χ DuckDuckGo) όπου δεν θα συλλέγονται τα δεδομένα μας μέσα από το ιστορικό περιήγησης μας
  • Μην αγοράζουμε από το διαδίκτυο προϊόντα
  • Μείνετε εκτός δικτύου: απενεργοποιήστε το GPS για να αποφύγετε την παρακολούθηση των κινήσεων σας, μην χρησιμοποιείτε 4G ή δημόσιο Wi-Fi και προτιμάτε κινητά που δεν είναι smartphones

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή:  http://www.wdstorage.co.uk/