Υπολογίζεται ότι περίπου 6.5 δισεκατομμύρια λογαριασμοί στο διαδίκτυο έχουν πωληθεί ή διαρρεύσει στο «σκοτεινό δίκτυο», όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι χάκερς. Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει ότι ο καθένας μας που διαθέτει μια συσκευή έχει πέσει θύμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων δύο φορές τον χρόνο.

Η ομάδα του Michael Gazeley στο Χονγκ Κονγκ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, εντοπίζει ειδικά φόρουμ όπου χάκερς μιλάνε για τα κατορθώματα τους όσον αφορά την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών. Ο τρόπος που διασκορπίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι πλέον γνωστός τους ειδήμονες. Διάσπαρτα δεδομένα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα πιο λεπτομερές προφίλ χρησιμοποιώντας το όνομα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του κωδικού πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι χρήσιμοι ως μέσο για να ενισχύσουν την αξιοπιστία των εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος. Οι απατεώνες αποστέλλουν στοχευμένα email τα οποία περιλαμβάνουν έναν αυθεντικό κωδικό πρόσβασης που ο στόχος-χρήστης χρησιμοποιεί, ώστε να τους ξεγελάσουν κάνοντας τους να πιστέψουν ότι έχουν χακαριστεί, και ως εκ τούτου να ζητάνε λύτρα. Τέτοια email στέλνονται αυτοματοποιημένα.

Τι μπορούμε εμείς ως χρήστες να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από αυτές τις πρακτικές; Μια συμβουλή που δίνει η ομάδα του Michael Gazeley είναι να χρησιμοποιούμε διπλή ταυτοποίηση στοιχείων και διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή: https://amp.scmp.com/lifestyle/article/2185392/how-your-stolen-personal-data-sent-dark-web-and-what-hackers-can-do-it