Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) παρέχει μέθοδο «διπλού ελέγχου», για το  ότι είστε πραγματικά ο άνθρωπος που ισχυρίζεστε ότι είστε, όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κοινωνικά μέσα. Είναι διαθέσιμος στις περισσότερες από τις  πιο σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Συνιστάται  να ορίσετε 2FA στους «σημαντικούς» λογαριασμούς σας. Αυτοί συνήθως  είναι οι λογαριασμοί υψηλής αξίας όπου θα υπάρξει η μεγαλύτερη ζημιά, αν κλαπούν οι κωδικοί πρόσβασής σας σε αυτούς.   Θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσετε για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, καθώς οι εγκληματίες, όταν αποκτήσουν πρόσβαση στα εισερχόμενά σας, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να επαναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης στους άλλους λογαριασμούς σας.

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε   εφεδρικό σχέδιο, σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση στο συνηθισμένο σας «δεύτερο παράγοντα» (για παράδειγμα, εάν η μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου εξαντληθεί). Πολλές υπηρεσίες σας επιτρέπουν να ορίσετε περισσότερες από μία επιλογές για αυτό το λόγο. Οι κωδικοί δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι ιδανικοί για αυτό, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν χάσετε το τηλέφωνό σας.

 

Επιμέλεια: Εύη Ντούσια

Αρχική πηγή: https://www.ncsc.gov.uk/guidance/setting-two-factor-authentication-2fa