Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα είναι ευάλωτα σε κακόβουλο λογισμικό και «χακάρισμα»

Καθώς η τεχνολογία εισέρχεται όλο και περισσότερο στις ζωές μας, είναι αναπόδραστο η αυτοκινητοβιομηχανία να μείνει αμέτοχη. Ωστόσο τα νέα αυτά αυτοκίνητα βρίσκονται σε μεγάλο ρίσκο και θα χρειαστούν επιπλέον λογισμικό ασφάλειας για να αποφευχθούν κυβερνοεπιθέσεις.

  • Προσωπικά δεδομένα και παρακολούθηση

Τα  οχήματα αυτά καταγράφουν προσωπικές πληροφορίες για τον οδηγό, όπως πληροφορίες επαφής, προσωπικά μηνύματα, ιστορικό κλήσεων, ακόμα και είδος μουσικής που προτιμάται, τις συνήθειες και το μοντέλο των διαδρομών του. Ειδικότερα τα δύο τελευταία μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα τις εταιρείες ασφάλισης και διαφήμισης για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους, ενώ όλα μαζί δίνουν τη δυνατότητα σε εγκληματίες να υποκλέψουν τα δεδομένα αυτά και στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών.

  • Λανθασμένα στοιχεία αμαξιού

Τα ψηφιακά δεδομένα μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα, βοηθώντας έτσι τις εταιρείες να επωφεληθούν. Η τροποποίηση των στατιστικών των αυτοκινήτων μπορεί φαινομενικά να ξεγελάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Παραβίαση του κλειδιού

Πλέον οι εγκληματίες έχουν εξελιχθεί και μπορούν να παραβιάσουν τα αυτοκίνητα χωρίς να υπάρξει μια άμεση ένδειξη παραβίασης, παρά μόνο να παρεμβληθεί στον μηχανισμό κλειδώματος του αμαξιού με το κλειδί.

  • Παραβίαση από παραθυράκια

Με τον όρο «παραθυράκια» εννοείται η παρεμβολή στο κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο μπορεί να χειριστεί τα φρένα, τους αερόσακους, τον κινητήρα, τις πόρτες κτλ.

  • Διαφήμιση και ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Όπου μπορεί εν δυνάμει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να υπάρξει η διαφήμιση και το λεγόμενο «σπαμάρισμα» το οποίο μπορεί να επηρεάσει την πιθανή οδήγηση του επιβαίνοντα.

  • Κακόβουλο λογισμικό

Όπως κακόβουλο λογισμικό υπάρχει σε υπολογιστές και smartphone, έτσι μπορεί να υπάρξει και στο αμάξι, με επικίνδυνες συνέπειες.

  • Εφαρμογές τρίτων

Οι εφαρμογές των αυτοκινήτων είναι ευάλωτες σε παραβιάσεις καθώς το σύστημα ασφαλείας τους δεν είναι δυνατό. Επομένως τα δεδομένα του αυτοκινήτου και του οδηγού βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού ακόμα και το GPS μπορεί να καταγράψει τις στάσεις και τις συνηθισμένες διαδρομές που πραγματοποιούν οι οδηγοί.

  • Επικοινωνία αμαξιών

Ίσως μπορεί να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πορείας τους. Η παραβίαση αυτής της ενδοεπικοινωνίας από κακόβουλους χρήστες μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες

 

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή: https://securingtomorrow.mcafee.com/other-blogs/mcafee-labs/todays-connected-cars-vulnerable-hacking-malware/