Μέχρι τον Απρίλιο του 2015, ένα εργαλείο που ονομάζεται LPAuditor (Location Privacy Auditor) χρησιμοποιώντας τον τρόπο του γεω-εντοπισμού, μπορούσε να γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία των χρηστών τη στιγμή που «ανέβαζαν» ένα tweet. Πλέον ωστόσο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα ζητήσουν τη διαγραφή των δεδομένων τους και να μην συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση του GPS. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να αποκαλύψουν πολλές ευαίσθητες πληροφορίες όπως το που μένουν, που δουλεύουν, που περνάνε τον χρόνο τους κτλ. Η ομάδα που είναι αρμόδια αναφέρει ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή των δεδομένων αυτών, αλλά εφόσον οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι ο εντοπισμός της τοποθεσίας τους διεξάγεται, δεν είναι δυνατόν να το απενεργοποιήσουν.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ομάδα φοιτητών με τον αρμόδιο καθηγητή τους, χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα για να μπορέσουν να διαπιστώσουν με πόση ακρίβεια μπορούν να συλλεχθούν τα δεδομένα και πως θα αντιληφθούν, σύμφωνα με τον χρόνο που έχουν περάσει οι χρήστες την ώρα τους εκεί, εάν η τοποθεσία αυτή αφορά τον χώρο εργασίας, την κατοικία ή ένα μέρος διασκέδασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη ακρίβεια της τάξεως του 80%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Twitter σχετικά με άλλες εφαρμογές είναι αθώο. Εφαρμογές όπως ο καιρός, φανερώνει πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των χρηστών.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Διαβάστε περισσότερα: https://www.wired.com/story/twitter-location-data-gps-privacy/