Οι χρήστες των Windows 10 είναι ενοχλημένοι  από το γεγονός ότι η Microsoft φαίνεται να συλλέγει πρόσφατες δραστηριότητες σε συσκευές, ακόμη και όταν ο χρήστης ρητά επιλέγει να μην μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με τη Microsoft. Το ζήτημα ιδιωτικού απορρήτου σχετίζεται με το Ιστορικό δραστηριότητας, το οποίο έχει   ρυθμίσεις για ενεργοποίηση του Timeline, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στην ενημερωμένη έκδοση των Windows, 10 Απριλίου 2018.

Οι χρήστες έχουν την επιλογή στο Ιστορικό δραστηριότητας να τσεκάρουν το πλαίσιο «Αποστολή του ιστορικού δραστηριότητάς μου στη Microsoft».

Εάν το πεδίο είναι επιλεγμένο, αυτό επιτρέπει στους χρήστες να «επιστρέψουν  ξανά σε αυτό που έκαναν, ακόμα και όταν αλλάζουν συσκευές, αποστέλλοντας στη Microsoft το ιστορικό δραστηριότητάς , συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τους ιστότοπους που κάνουν περιήγηση και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Αυτό φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο. Ωστόσο,  αν το παράθυρο δεν έχει επιλεγεί, οι ιστότοποι και οι εφαρμογές που έχουν ανοιχθεί πρόσφατα, θα εξακολουθούν να εμφανίζονται στον ιστότοπο του Dashboard της Microsoft για την προστασία προσωπικών δεδομένων, στην ενότητα σχετικά με το «Ιστορικό δραστηριότητας».

Η απάντηση έγκειται στη συλλογή δεδομένων διαγνωστικών δεδομένων των Windows 10, η οποία από προεπιλογή έχει οριστεί σε ‘Full’, σε αντίθεση με το πιο περιορισμένο επίπεδο ‘Basic’.

Η ρύθμιση «Full» εξηγεί σαφώς ότι θα «Στείλτε όλα τα βασικά διαγνωστικά δεδομένα μαζί με πληροφορίες σχετικά με τους ιστότοπους που περιηγείστε και τον τρόπο χρήσης των εφαρμογών και των χαρακτηριστικών σας, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την  κατάσταση των συσκευών, τη δραστηριότητα των συσκευών και την αναλυτική αναφορά σφαλμάτων».

 

Παρόλα αυτά, οι χρήστες των Windows 10  πιστεύουν ότι είναι σε θέση να ελέγχουν τα δεδομένα που μοιράζονται με τη Microsoft προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του Ιστορικού Δραστηριοτήτων για το Χρονολόγιο.

 

Επιμέλεια: Εύη Ντούσια

Αρχική πηγή: https://www.zdnet.com/google-amp/article/is-windows-10-still-telling-microsoft-what-youre-doing-even-if-you-dont-want-it-to/