Η κυβέρνηση της Κίνας έχει συνδυάσει την τεχνολογική ανάπτυξη με την παραχώρηση προνομίων στους πολίτες, με το να αναλύεται η αξιοπιστία τους μέσα από τις δραστηριότητες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών που δείχνουν τη σωματική δραστηριότητα τους. Αν και αυτό εκλαμβάνεται από τη Δύση ως εισβολή στην προσωπική ζωή των πολιτών, λησμονούμε ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τα συστήματα παρακολούθησης δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτή τη πραγματικότητα. Μπορούν να αναλύουν, να κατηγοριοποιούν και να βγάζουν συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Οι συσκευές λειτουργούν και αναβαθμίζονται με ρυθμούς που εμείς ως άνθρωποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Συνεπώς το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην ελευθερία της έκφρασης θεωρούνται παλιομοδίτικα και σαθρά. Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι εξουσία και τεχνολογικές εταιρείες συνεργάζονται στενά για την παρακολούθηση και την χειραγώγηση των πολιτών. Οι μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft πλέον διαθέτουν σημαντική θέση και διαπραγματευτική ισχύ στα λόμπι, αφού αυτές αναλαμβάνουν την κατασκευή πολυδάπανων cloud και γενικότερα συστημάτων παρακολούθησης των κινήσεων των πολιτών. Λειτουργούν από κοινού με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και από αυτό διαφαίνεται ότι, όπως είπε και ο Τιμ Κουκ της Apple, «χρησιμοποιούν ως όπλα εναντίον των πολιτών τις πληροφορίες που συλλέγουν για αυτούς».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό, όπως να εντοπίζονται πιο εύκολα φαινόμενα ρατσισμού και εκφοβισμού και ως αποτέλεσμα αυτά να εκλείψουν. Όμως το βασικό ερώτημα είναι το εάν οι μηχανές σκέφτονται όπως οι άνθρωποι. Εάν αυτό ισχύει, τότε οι μηχανές έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν διαδικασίες με μεγαλύτερη ακρίβεια και ακριβοδίκαια. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία όπως χρησιμοποιείται στις μέρες μας, έχει διαστρεβλώσει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε και επηρεάζει κάθε στιγμή της ζωής μας, ακόμη και την ενημέρωση μας, η οποία οξύνει τις ακραίες ειδήσεις και στοχεύει στον άνθρωπο ως προϊόν διαφήμισης, με αυτοσκοπό το κέρδος.

Η δομή των ειδήσεων και η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας σε όλες τα επίπεδα της ζωής μας είναι αυτά τα στοιχεία που την μετατρέπουν σε ένα είδος εθισμού για τα άτομα.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Διαβάστε περισσότερα: https://www.wired.com/story/is-big-tech-merging-with-big-brother-kinda-looks-like-it/