Ποια από τα δεδομένα σας έχουν οι εταιρείες τεχνολογίας, ή αυτά που παραδέχονται ότι έχουν…

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, «τι ξέρει το Google για μένα;» Η απάντηση είναι δύσκολη. Αυτό που γνωρίζει η Google για εσάς περιλαμβάνει τα πάντα, από τα κλικ σας στις διαφημίσεις μέχρι τα γενέθλιά σας, τη συσκευή που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή και το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο είναι συνδεδεμένη.

Οι Apple, Google, Facebook, Twitter, Amazon, και η Microsoft έχουν όλοι τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Ο κόσμος της συλλογής προσωπικών δεδομένων είναι ποικίλος, με ορισμένες εταιρείες να απομνημονεύουν  ακόμα και τη φωνή σας. Το  Twitter γνωρίζει τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, τα μηνύματά σας, και τη ζώνη ώρας σας.

Το Facebook είναι ασυνήθιστα επιθετικό, καθώς συλλέγει πιο συγκεκριμένα  και πιο λεπτομερή  δημογραφικά  χαρακτηριστικά.

Παρά τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις γύρω από την πώληση προσωπικών δεδομένων από την Facebook, η εταιρεία εξακολουθεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη φυλή σας, τη θρησκεία, τη φυσική τοποθεσία, την εκπαίδευση, το επίπεδο του εισοδήματος, την εργασία, την κατάσταση των σχέσεων  και τις πολιτικές απόψεις. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από διαφημιστές και άλλους.

H Amazon συλλέγει διαφορετικές αμφιλεγόμενες πληροφορίες. Θα πρέπει η Amazon να έχει πρόσβαση σε  ταυτότητες, καθώς και πιστωτικές κάρτες, κάτι που ήδη συμβαίνει; Δεδομένου ότι η Amazon λειτουργεί επίσης ως  μια μηχανή αναζήτησης, ξέρουν πολλά για τις  αγορές σας, τα  κλικ  και το ιστορικό αγορών.

Η Apple είναι εκπληκτικά χαλαρή ως προς  τη συλλογή δεδομένων των πελατών τους.

Παραδόξως, η εταιρεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την συλλογή  όλων των πληροφοριών των πελατών της. Συχνά, θα παρακολουθούν μετα-δεδομένα, όπως ο χρόνος αποστολής μηνυμάτων, αλλά όχι τις ίδιες τις κλήσεις ή τα μηνύματα.

Το Google και η Microsoft είναι οι μεγάλοι «παίκτες» στην συλλογή δεδομένων.

Αφού το Gmail  βλέπει όλα τα email σας, η πανταχού παρούσα φύση της Google και της Microsoft  δίνει πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό πληροφοριών σας.

Επιμέλεια: Εύη Ντούσια