Ένας χρήστης της Amazon στη Γερμανία πρόσφατα ζήτησε τα καταγεγραμμένα προσωπικά του δεδομένα και αίφνης απέκτησε πρόσβαση σε 1.700 ηχογραφήσεις κάποιου που δεν γνώριζε!
Ο χρήστης ζήτησε να λάβει τα δεδομένα του, που είχε αποθηκεύσει η Amazon, ασκώντας τα δικαιώματά του σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Δύο μήνες μετά έλαβε ένα αρχείο zip 100 Mb. Κάποια από τα αρχεία ανήκαν στον ίδιο. Όμως υπήρχαν και δεκάδες άλλα σε μορφή WAV και PDF καταγραφών μέσω της εφαρμογής Alexa (εικονικού βοηθού της Amazon, με δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης, αναπαραγωγής μουσικής, δημιουργίας λιστών, ρύθμισης ειδοποιήσεων, streaming podcast, αναπαραγωγής ηχογραφημένων βιβλίων και παροχής μετεωρολογικών, κυκλοφοριακών, αθλητικών και άλλων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως ειδήσεις).
Το πιο περίεργο είναι ότι ο χρήστης δεν έκανε χρήση κάποιας συσκευής Alexa και ποτέ δεν είχε χρησιμοποιήσει την Alexa. Επίσης οι φωνές στα ηχογραφημένα αρχεία του ήταν άγνωστες.
Ερωτήματα προκύπτουν για το τι είδους δοκιμές είχαν γίνει στην εφαρμογή Alexa πριν γίνει διαθέσιμη στο κοινό. Προφανώς το περιστατικό δεν θα είχε συμβεί, στην περίπτωση που είχαν γίνει ολοκληρωμένες δοκιμές στο εν λόγω σύστημα. Πόσων άλλων οι ηχογραφήσεις εστάλησαν σε αγνώστους με παρόμοιο τρόπο?
Επιμέλεια: Εύη Ντούσια
Αρχική πηγή: https://gizmodo.com/the-amazon-alexa-eavesdropping-nightmare-came-true-1831231490