1. Αργεντινή: Έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο κανονισμός που βασίζεται στον ΓΚΠΔ της ΕΕ. Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που να συγκροτήσει τέτοιου είδους κανονισμό και να είναι συμβατός με αυτόν της ΕΕ.
  2. Βέλγιο: Προβλέπεται ότι πλέον οι διευθύνοντες της ανώτατης αρχής του Βελγίου θα έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί ένα όραμα που θα βοηθήσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τον ΓΚΠΔ.
  3. Βραζιλία: Διαθέτει ανώτατη αρχή προστασίας δεδομένων και αναμένεται η έγκριση της Γενικής Νομοθεσίας για τα Προσωπικά Δεδομένα τον Αύγουστο. Η ανώτατη αρχή πλέον έχει κανάλια επικοινωνίας με εταιρείες που αναζητούν τη συμμόρφωση με τον κανονισμό.
  4. Καναδάς: Έχει εκδοθεί νομοθεσία για την Κυβερνοασφάλεια, αλλά εν όψει εκλογών, είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθεί η Βουλή με αυτό το ζήτημα.
  5. Χιλή: Μέσα στο 2019, οι υπεύθυνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει η νομοθεσία για την Κυβερνοασφάλεια, η οποία συνδυάζει το νομοθετικό υπόβαθρο των εταιρειών με την διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων.
  6. Κίνα: Μιας και αποτελεί μια χώρα που δέχεται κυβερνοεπιθέσεις σε καθημερινή βάση, προβλέπεται ότι μέσα στο 2019 θα υπάρξει πρόοδος ως προς την έκδοση νομοθεσίας για την κυβερνοασφάλεια και περισσότερη ενημέρωση για το πώς θα επηρεαστεί η επεξεργασία των δεδομένων.
  7. Κολομβία: Αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των ισχυρών διεθνών σχέσεων, η οποία μετουσιώνεται στο πλαίσιο των διασυνοριακών ανταλλαγών προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς προσπαθεί τόσο να συμμορφωθεί και να αποκτήσει επάρκεια όσον αφορά τον ΓΚΠΔ της ΕΕ, όσο και το να συμμετάσχει στο «Convention 108».
  8. Κύπρος: Η εφαρμογή του ΓΚΠΔ ενισχύθηκε το 2018 από τη νομοθεσία για το Δικαίωμα της Πρόσβασης σε Αρχεία του Δημοσίου Τομέα, θεωρώντας ότι εφόσον τα αρχεία αυτά λειτουργούν για δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να είναι δημόσια για το κοινό, εκτός και αν αυτά αφορούν πολύ προσωπικές πληροφορίες για τα υποκείμενα. Συγχρόνως αναμένει την νομοθεσία του e-Privacy να τεθεί σε λειτουργία.
  9. Τσεχία: Η Βουλή εξέδωσε νέες νομοθεσίες για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Ορισμένες από τις αλλαγές που έχουν επέλθει είναι το νομικό όριο της ηλικίας για τη συγκατάθεση των υποκειμένων είναι τα 15 χρόνια, η μείωση προστίμων για μικρές επιχειρήσεις σε περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε 600€, αλλαγές στην δομή της ανώτατης εποπτικής αρχής της χώρας κ.τ.λ.
  10. Δανία: Εστίασε περισσότερο στο να εκδώσει νόμους που αφορούν τις εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται με την παραβίαση της ιδιωτικότητας. Ο γεωεντοπισμός μέσω GPS πλέον στη Δανία θεωρείται παράνομος, παρά μόνο εάν χρησιμοποιείται από την αστυνομία, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες της αστυνομίας για να εξιχνιάζει υποθέσεις που αφορούν ηλεκτρονικό έγκλημα και ενθαρρύνοντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να χρησιμοποιούν σύστημα κλειστής παρακολούθησης.
  11. Γερμανία: Εφαρμόζει αρμονικά τον ΓΚΠΔ και πήγε ένα βήμα περαιτέρω με την ψήφιση νομοθεσίας για τη Τεχνητή Νοημοσύνη και ίδρυσε επιτροπή για την Δεοντολογία των Προσωπικών Δεδομένων.
  12. Ελλάδα: Στην προσπάθεια της να είναι αρμονική η εφαρμογή του ΓΚΠΔ, η ανώτατη αρχή της χώρας αναζητεί προσωπικό για να είναι πιο αποτελεσματική.
  13. Ινδία: Οι υπάρχοντες νόμοι δεν εφαρμόζονται σωστά και δείχνουν να έχουν σημαντικά ελαττώματα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα με το εμπόριο με την ΕΕ. Στις αρχές του 2019 παρουσιάστηκε η τροποποιητική νομοθεσία Αντχάρ για να εξασφαλιστούν τα προτερήματα και οι υπηρεσίες μέσω ψηφιακής ταυτοποίησης. Η κυβέρνηση συμφωνεί με τη νομοθεσία αυτή, αλλά οι δικηγόροι είναι σκεπτικοί.
  14. Ιρλανδία: Μέσα στο 2019 προβλέπεται ότι η Ιρλανδία πρόκειται να περάσει μεγάλο αριθμό νομοθεσιών που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το 2019 επρόκειτο να εφαρμοστεί ο Νόμος για την Διαμοίραση των Προσωπικών Δεδομένων και την Διακυβέρνηση, όπου παρέχει πλέον μια νομική βάση για την μεταφορά προσωπικών δεδομένων μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών (μιας και δεν υπάρχει καμία άλλη νομοθεσία με αυτόν τον σκοπό). Ο νόμος χαρακτηρίζεται από τους ειδήμονες ως νόμος με μειωμένη διαφάνεια, μη αναγκαίος και μη αναλογικός.
  15. Ισραήλ: Η νομοθεσία για την Προστασία της Ιδιωτικότητας πέρασε τον πρώτο κύκλο συζητήσεων στη Βουλή, η οποία προστατεύει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου από την Αρχή Ιδιωτικότητας. Συγχρόνως οι συζητήσεις εστιάζουν στην έκδοση νομοθεσίας για την κυβερνοασφάλεια.
  16. Ιταλία: Η εφαρμογή του ΓΚΠΔ, αν και αναγκαιότητα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εθνική νομοθεσία που ενδέχεται να δημιουργήσεις αποκλίσεις με την ΕΕ.
  17. Λιθουανία: Υιοθετήθηκε νομοθεσία για τη Νομική Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και αναμένεται από την Ανώτατη Αρχή να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πλήρη εφαρμογή της.
  18. Λουξεμβούργο: Συντάσσονται νόμοι για τον δημόσιο τομέα και πως αυτός θα μπορέσει να προστατεύσει καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ενώ συγχρόνως αναμένουμε την Ανώτατη Αρχή Εποπτείας του κράτους να δημοσιεύσει λίστα με τις διαδικασίες που περνάνε από Εκτίμηση Κινδύνου για τα Προσωπικά Δεδομένα.
  19. Μεξικό: Η Ανώτατη Εποπτική Αρχή του κράτους δημοσίευσε προτάσεις για την διαχείριση παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων και τον οδηγό της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων.
  20. Ολλανδία: Η Ανώτατη Εποπτική Αρχή αποδείχθηκε πολύ δραστήρια όσον αφορά την εφαρμογή του ΓΚΠΔ, καθώς έχει κινηθεί ενάντια της εθνικής αστυνομίας της Ολλανδίας, ενάντια ολλανδικού πρακτορείου για ασφάλιση των εργαζομένων και εναντίον της εφορίας για να μη χρησιμοποιούν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.
  21. Νιγηρία: Αν και υπάρχει κατακερματισμένη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, ελπίζουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας των Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Ελευθερίας, η οποία πέρασε από τη Βουλή και έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τον ΓΚΠΔ.
  22. Ρωσία: Η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ενισχύεται διαρκώς και υπογράφονται κυρώσεις σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται. Μέσα στο 2019 αναμένουμε δύο νομοθεσίες για την αναγνώριση του ανθρώπινου γονιδίου ως προσωπικό δεδομένο από τη μια, και την ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων από την άλλη.
  23. Σερβία: Μέχρι τις 21 Αυγούστου του 2019, αναμένεται να εφαρμοστεί νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αν και ο Επίτροπος για τα προσωπικά δεδομένα τη βρίσκει δυσνόητη και εκφέρει τις ανησυχίες του για την εφαρμογή της.
  24. Ισπανία: Δεν έχει ακόμα εφαρμόσει την Οδηγία 2016/680 της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας και της δικαιοσύνης. Μέσα στο 2019 αναμένουμε νόμο για την προστασία του δικτύου και των πληροφοριακών συστημάτων για να περαστεί η Οδηγία 2016/1148 της ΕΕ.
  25. Τουρκία: Η Ανώτατη Εποπτική Αρχή της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ενεργή σε συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και υπεύθυνους για τα προσωπικά δεδομένα και συγχρόνως εστιάζει στην επιμόρφωση και τα σεμινάρια. Ωστόσο ζητήματα όπως τα προσωπικά δεδομένα ιατρικών φακέλων και η μεταφορά δεδομένων εκτός της Τουρκίας, δεν έχουν λυθεί ακόμα.
  26. Ηνωμένο Βασίλειο: Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει τελικά την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στο ΗΒ απαγορεύεται εκτός και εάν το ΗΒ εφαρμόσεις νομοθεσία συμμορφωμένη με τον ΓΚΠΔ.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Διαβάστε περισσότερα: https://iapp.org/media/pdf/resource_center/19-Legislative-Predictions-Whitepaper.pdf