H Angela Merkel, o αρχηγός των Πράσινων Robert Habeck και ο κωμικός Jan Böhmermann : https://www.bbc.com/news/world-europe-46757009

Εκατοντάδες γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έπεσαν θύματα κλοπής προσωπικών στοιχείων και  που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά.  Επαφές, προσωπικές συνομιλίες, οικονομικά στοιχεία, ανέβηκαν στο Twitter.  Προσωπικά στοιχεία διάσημων προσώπων και δημοσιογράφων επίσης διαρρεύσαν. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, η οποία εμφανίστηκε στο Twitter με τη μορφή ημερολογίου του επερχόμενου μήνα, περίπου ένα μήνα πριν.

Κυβερνητικός αναλυτής δήλωσε στο BBC ότι υπήρξε εικασία πως  οι χάκερ μπορεί να εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του λογισμικού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να πάρουν τους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους οι εν λόγω στόχοι είχαν χρησιμοποιήσει και στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων.

Το ομοσπονδιακό γραφείο της Γερμανίας για την ασφάλεια των πληροφοριών (BSI) δήλωσε ότι τα κυβερνητικά δίκτυα δεν επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν έχει διαρρεύσει τίποτα «πολιτικά εκρηκτικό»,  ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που υπάρχουν οδηγεί στη σκέψη ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, λέει ο δημοσιογράφος  του RBB Michael Götschenberg.

Η εφημερίδα Bild έγραψε  ότι όλα τα δεδομένα που κλάπησαν  χρονολογούνται πριν από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά δεν ήταν σαφές πότε άρχισε η επίθεση.

Ο εμπειρογνώμονας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Graham Cluley, δήλωσε ότι το εύρος της τελευταίας κλοπής προσωπικών δεδομένων   ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια από μια αποφασιστική ομάδα που έδρασε μεθοδικά για πολλούς μήνες.

«Αυτή η περίπτωση hacking δεν είναι σαφώς θέμα εκβιασμού ή οικονομικών κινήτρων. Πρόκειται για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κοινωνίας της Γερμανίας», δήλωσε στο BBC.

Επιμέλεια: Εύη Ντούσια

Πηγές : https://www.bbc.com/news/world-europe-46757009

https://edition.cnn.com/2019/01/04/europe/germany-politics-hack-intl-grm/index.html

https://www.france24.com/en/20190104-massive-data-leak-targets-german-politicians-angela-merkel-cyber-attack

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/01/04/hundreds-german-politicians-hacked-massive-data-leak/