Η έξαρση του νέου κορονοϊού έχει φέρει προκλήσεις τόσο σε κυβερνήσεις όσο και τον επιστημονικό κόσμο για τη δραστηριοποίηση νέων τακτικών για την ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων και την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για αυτά.

Για τη ταχεία δράση του συστήματος υγείας και της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις θα πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα επικοινωνίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για να ενημερώσουν με ειδοποίηση τον ασθενή και τις πιθανές επαφές του, χωρίς όμως να τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα των ασθενών.

Ο Ευρωπαϊκός Επόπτης της Προστασίας Δεδομένων ύστερα από ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζονται οι αρχές ιδιωτικού απορρήτου από τον σχεδιασμό.

Έτσι 130 ερευνητές από όλα τα κράτη της ΕΕ δημιούργησαν το σύστημα DP-3T. Η ιδιαιτερότητα αυτού του συστήματος είναι ότι θα γίνεται χρήση Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απασχολεί τις αρχές υγείας και τις κυβερνήσεις η τοποθεσία των χρηστών αλλά η εγγύτητα των χρηστών.

Η εφαρμογή της τακτικής αυτή είναι απλή: Μέσα από τα Bluetooth θα δημιουργούνται προσωρινά ψευδώνυμα τα οποία θα μεταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα μεταδίδονται μέσω κινητού τηλεφώνου σε άλλες συσκευές. Όταν γίνεται η σύνδεση δύο διαφορετικών ψευδωνύμων θα αποθηκεύονται σε έναν server. Εάν βρεθεί κάποιος θετικό στο νέο κορονοϊό θα ειδοποιούνται οι επαφές του με κρυπτογραφημένη επικοινωνία.

Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά