Οι μοναδικές πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως αναφορικά με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που επιστρατεύουν οι Νεοϋορκέζικες αρχές προέρχονται από μία μήνυση που εισήχθη από το «Νομικό Κέντρο της Τζόρτζταουν για την Ιδιωτικότητα και Τεχνολογία». Οι αστυνομικές αρχές, ανταποκρινόμενες σε αίτημα δημοσιοποίησης δημοσίων αρχείων σχετικά με την χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων, παρουσίασαν μονάχα ένα ντοκουμέντο, ενώ η μήνυση αποκάλυψε πάνω από 3.700 σελίδες εγγράφων.

Ως αποτέλεσμα της αμφιθυμίας που αυτή η νέα τεχνολογία δημιουργεί επί του θέματος της ατομικής ελευθερίας, πολλά αμερικανικά αστικά κέντρα έχουν προβεί στην περιστολή και ρύθμιση της λειτουργίας της, στον έλεγχό της από σώματα πολιτών, ενώ συχνά απαιτείται και η συγκατάθεση της τοπικής διακυβέρνησης για την χρήση της. Εν τούτοις, το νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης επιτάσσει μονάχα την κοινοποίηση βασικών πληροφοριών για τις διαδικασίες και την λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης των αρχών. Πειράματα έχουν επίσης καταδείξει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης παρουσιάζει συστηματικά σφάλματα σε περιπτώσεις εξέτασης εθνικών μειονοτήτων.

Πέραν των προαναφερθέντων, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την συνεργασία των αστυνομικών αρχών της πόλης με την «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιβολής Μεταναστευτικού & Τελωνειακού Νόμου», παρά την δημοτική πολιτική παροχής ασύλου (δηλαδή την σε συγκεκριμένους δήμους μη απέλαση μεταναστών χωρίς άδεια διαμονής, προκειμένου να συνεργάζονται τακτικά με τις τοπικές αρχές και να ενσωματωθούν ομαλά στις κοινότητες που διαμένουν). Το Νεοϋορκέζικο νομοσχέδιο απαιτεί μονάχα την εξασφάλιση της διαφάνειας, το οποίο είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι αστυνομικές αρχές.

 

Πηγή: https://www.nytimes.com/2019/05/18/opinion/nypd-post-act-surveillance.html

Επιμέλεια: Φώτης Λαχανάς