Η ΕΕ προειδοποιεί τη Ρουμανία να μην κάνει κατάχρηση του ΓΚΠΔ εναντίον του Τύπου

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε τη Δευτέρα (12 Νοεμβρίου) ότι πρέπει να δημιουργηθούν εξαιρέσεις για τα ΜΜΕ της Ρουμανίας σχετικά με την επεξεργασία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρουμανικές αρχές να εφαρμόσουν αυτή την υποχρέωση στο εθνικό δίκαιο, να παράσχουν απαλλαγές και παρεκκλίσεις για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, ειδικότερα, από τις εξουσίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων», ανέφερε.

Τα σχόλια προέκυψαν λόγω των   απαιτήσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της Ρουμανίας  με σκοπό  να αναγκάσουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο πρόγραμμα Rise, μια βραβευμένη πύλη έρευνας, να αποκαλύψουν τις πηγές τους σε μια έρευνα εναντίον ενός κορυφαίου πολιτικού που κατηγορείται για διαφθορά. Σημειώνεται ότι το άρθρο 85 του ΓΚΠΔ δίνει στους δημοσιογράφους ευρύ περιθώριο επεξεργασιών.

Ωστόσο, η ασαφής διατύπωση του άρθρου, που  δεν αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να το πράξουν τα κράτη της ΕΕ στην ουσία αφήνει  ανοιχτό ένα παραθυράκι για τους πολιτικούς και τους ανθρώπους που έχουν την εξουσία, ώστε  να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα κατάσταση.

Επιμέλεια: Εύη Ντούσια

Αρχική πηγή: https://euobserver.com/justice/143356