Με το Σαν Φρανσίσκο να απαγορεύει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ηθική τέτοιου είδους τεχνολογίας. Μολονότι η απαγόρευση είναι κατανοητή, οι ανησυχίες του κοινού λογικές και οι δυνατότητες κατάχρησης πιθανές, η ορθή χρήση της ωφελεί την ομήγυρη, από την καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός έως την συνοριακή προστασία και την εύρεση αγνοούμενων.

Το κυριότερο ζήτημα που προκύπτει είναι τα δεδομένα που αφορούν αθώους πολίτες. Ως εκ τούτου, τέτοια συστήματα παρακολούθησης πρέπει να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και να επιδέχονται τακτικούς ελέγχους και όχι λόγου χάρη να χρησιμοποιούνται για γενικευμένη παρακολούθηση. Εν τούτοις, σύμφωνα με μία έρευνα, μονάχα το 17% των αστυνομικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν μηχανισμούς που προστατεύουν έναντι στην εσφαλμένη χρήση της τεχνολογίας. Πέραν τούτων, μελέτες δείχνουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αποτυχαίνει σε μεγαλύτερα ποσοστά να ταυτοποιήσει σωστά πρόσωπα γυναικών και εθνικών μειονοτήτων. Προκειμένου, επομένως, να αξιοποιηθεί ορθώς μια τόσα υποσχόμενη τεχνολογία, προϋποτίθεται να δημιουργηθεί πρώτα το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Πηγή: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-05-17/facial-recognition-technology-san-francisco-ban-is-a-mistake?srnd=technology-vp

Επιμέλεια: Φώτης Λαχανάς