Γερμανός Επίτροπος για την Προστασία των προσωπικών δεδομένων ενάντια του Άρθρου 13 της νέας Οδηγίας για τα Πνευματικά δικαιώματα

Ο Urlich Kelber, όπου εκτός από Επίτροπος είναι και επιστήμονας που ειδικεύεται στα υπολογιστικά συστήματα, δηλώνει ότι το άρθρο 13 της νέας Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, η οποία θα ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, θα οδηγήσει σε ολιγοπώλιο.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 αναφέρεται ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες, κοινότητες και υπηρεσίες περισσότερο θα αποτρέπουν τους χρήστες από το να κάνουν μια παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, παρά θα αποσύρουν τα συστατικά εκείνα που αποτελούν παραβίαση.

Αυτή η σκέψη, αναφέρει ο U. Kelber θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη χρήση φίλτρων καθώς ο όγκος των δεδομένων που επεξεργάζονται είναι τεράστιος για να εξεταστεί με διαφορετικό τρόπο. Εδώ έγκειται το βασικό πρόβλημα: δεν έχουν όλες οι εταιρείες την δυνατότητα να κατασκευάσουν οι ίδιες φίλτρα και επομένως θα πρέπει να στραφούν σε εταιρείες που εδράζονται στην Αμερική, με αποτέλεσμα η Αμερική να συνεχίζει να έχει επιρροή στο πως συλλέγονται τα δεδομένα των χρηστών. Με άλλα λόγια επιβεβαιώνεται η πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών στις ευρωπαϊκές.

Ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών έχουν ήδη κινήσει τη διαδικασία να συλλέξουν υπογραφές για την διαγραφή του άρθρου αυτού.

Επιμέλεια: Φαίη Λαχανά

Αρχική πηγή: https://www.eff.org/deeplinks/2019/03/german-data-privacy-commissioner-says-article-13-inevitably-leads-filters-which