Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

To 76% των διαδικτυακών χρηστών στην Ελλάδα ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη στόχευσή τους κατά τη διάδοση πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, υπονομεύοντας τον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η ΕΕ θέσπισε διάφορα μέτρα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και εργάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα είναι δίκαιες και θα προστατευθούν από την κακόβουλη χρήση παραβιάσεων δεδομένων.

« Επικρατεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, ειδικά μετά το σκάνδαλο της υποκλοπής δεδομένων του Facebook και της Cambridge Analytica. Ο κανονισμός αυτός συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων απέναντι στην ΕΕ και στη δημοκρατική συμμετοχή στο σύνολό της», δηλώνει ο συνεισηγητής Ράινερ Βίλαντ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Εν όψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου, στις 12 Μαρτίου το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των νέων κανόνων για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα που εκμεταλλεύονται παραβάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

 

Ένα πολύ σαφές μήνυμα

«Δε νομίζω ότι κάποιο κόμμα ή ίδρυμα θα διακινδυνεύσει τη θέση του κάνοντας κατάχρηση προσωπικών δεδομένων για δικό του συμφέρον. Είναι όμως δική μας ευθύνη να ενισχύσουμε τις διαδικασίες υποβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων ώστε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στα ελάχιστα άτομα ή ομάδες ατόμων που θα έμπαιναν στον πειρασμό να παραβιάσουν τους κανόνες», τονίζει η συνειγήτρια Μερσέντες Μπρέσο (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία).

 

Πώς λειτουργούν οι νέοι κανόνες:

Οι αρχές ελέγχου της προστασίας των εθνικών δεδοµένων αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας σε εθνικό επίπεδο. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα διοργανώνουν συμπληρωματικές εκστρατείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους κορυφαίου υποψηφίους (Spitzenkandidat)

Εάν η εθνική εποπτική αρχή καταλήξει στη διαπίστωση παραβάσεως, ενημερώνει στην Αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια η αρχή αυτή καθορίζει την επιβλητέα κύρωση.

 

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει εγκαίρως τις νέες διατάξεις, ενόψει τον ευρωεκλογών, πιθανότατα τον Απρίλιο. Οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και θα τεθούν σε άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη την ημέρα της δημοσίευσης του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχική Πηγή: http://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/eu-affairs/20190227STO28983/neoi-kanones-gia-tin-apotropi-katachrisis-prosopikon-dedomenon-stis-euroekloges