Η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων της Βρετανίας ξεκινά έρευνα για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στη Μ. Βρετανία

Έχει ξεκινήσει  επίσημη έρευνα για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από Αστυνομικές Αρχές, μετά από δοκιμές σε όλη τη Βρετανία, καθώς η Επίτροπος εξέφρασε  «σημαντική ανησυχία» για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο περσινό Καρναβάλι του Notting Hill.

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και πραγματικός κίνδυνος να μην τηρηθούν οι αρχές  δημόσιας ασφάλειας  μέσω της  χρήσης της τεχνολογίας εάν δεν κερδηθεί  η εμπιστοσύνη του κοινού».

Πιλοτικά η αστυνομία στο Λονδίνο, στο Humberside, στη Νότια Ουαλία και το Leicestershire χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο Jonathan Kewley, επικεφαλής  τεχνολογίας στο δικηγορικό γραφείο Clifford Chance δήλωσε ότι η ICO είναι πιθανό να θέσει ερωτήσεις σχετικά με το πώς αυτές οι εικόνες  συλλέγονται και πού αποθηκεύονται, ποια δικαιώματα έχει το κοινό προκειμένου να  να αποσύρουν τις εικόνες τους και να ασκήσουν  το δικαίωμα «λήθης».

 

*ICO : Η ανεξάρτητη αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου που  έχει συσταθεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων ενημέρωσης προς το δημόσιο συμφέρον, την προώθηση της διαφάνειας από τους δημόσιους φορείς και την ιδιωτικότητα των δεδομένων για τα άτομα.

 

Επιμέλεια: Eύη Ντούσια

Αρχική πηγή: https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/12/03/britains-data-commissioner-launches-investigation-uk-use-facial/amp/